Jak skladovat jablka, aby zůstala dlouho čerstvá?

Freepik.com

Nadešel čas rozloučit se s letním obdobím, což znamená, že sezóna jablek je tu. Jejich hlavní sklizeň je v období měsíců září a října. Na mnoha místech po celé republice právě probíhají samosběry a tak se nabízí otázka – Jak nejlépe uskladnit jablka, aby nám vydržela co nejdéle?

Vzhledem k tomu, že na dobrodružství při sběru jablek zbývá jen za několik málo týdnů, je třeba mít při nákupu jakékoli odrůdy jablek na paměti několik věcí.

Dokonale zralá jablka jsou bez otlaků a důlků a jsou pevná na dotek. Měkká místa naznačují, že jablko je přezrálé a již není úplně čerstvé. Jakmile si vyberete své dokonalé ovoce, zvažte jak jablka (a kde) skladovat. Může to znamenat rozdíl mezi křupavou svačinou a kašovitým nepořádkem.

Jak skladovat celá jablka

Pokud si chcete v kuchyni vystavit krásnou misky plnou šťavnatých jablek, mějte na paměti, že na tomto místě vydrží jen asi týden. Takže je nutné je včas sníst. Aby jablka zůstala čerstvá co nejdéle, chraňte je před přímým slunečním zářením.

Takže pokud se rozvášníte při samosběru a donesete si domů nějakou tu přepravku, připravte si vhodné místo k uskladnění.  Ideálně však chladnější a stinné místo (např. sklep). Aby vaše jablíčka moc netrpěla, teplota by se měla pohybovat mezi 1 a 12 °C.  A určitě by měla být ve vzdušné nádobě.

Freepik.com
Určitě nezapomínejte jablka trhat i se stopkou

Pokud máte pár celých výborných jablek z jednoho dne sklizně a chcete prodloužit jejich trvanlivost, uložte je do šuplíku vaší chladničky. Zabalením celých jablek do vlhké papírové utěrky je můžete udržet čerstvá asi šest týdnů. Jen si dejte pozor, abyste je neskladovali vedle jiného ovoce a zeleniny, protože jablka obsahují plyn ethylen, který způsobuje rychlejší dozrávání jiného ovoce.

Jak skladovat nakrájená jablka

Nakrájená jablka jsou chutnou a zdravou svačinkou, ale nevydrží tak dlouho jako celé ovoce. Abyste ze svých plátků jablek vytěžili maximum, uchovávejte je v uzavíratelném sáčku nebo vzduchotěsné nádobě na skladování potravin v lednici. Zůstanou čerstvá asi 3-5 dní, i když si můžete všimnout, že začnou hnědnout.

Aby plátky jablek nezhnědly, pokapejte je trochou citronové šťávy, než je dáte do lednice. Nebojte se, že vaše jablka získají citrónovou příchuť – ve skutečnosti použití citronové šťávy dodá jen jemnou kyselost, která je sotva patrná.

Můžete zmrazit jablka?

Jablka určitě můžete skladovat v mrazáku, ale je důležité si uvědomit, že tímto způsobem ztratí křupavost. Vzhledem k tomu, že textura bude narušena, jsou zmrazená jablka (která se lépe skladují nakrájená a ne celá, abyste ušetřili místo) ideální pro použití do koláčů, dortů nebo jablečného pyré.

Takový sáček oloupaných a nakrájených jablek na kostičky, je pro přípravu štrúdlu jako stvořený.

A co víc? Při pečení se zmrazenými jablky není nutné je nejprve rozmrazovat. Jednoduše vložte zmrazené plátky do koláčové krusty se zbytkem vaší náplně, zakryjte těstem a pečte. Nezapomeňte koláč hlídat, protože použití zmrazené náplně bude pravděpodobně znamenat, že k celkové době pečení budete muset přidat klidně i 20 minut.

 

Tak co, už víte jakým způsobem budete jablíčka přes zimu skladovat?

 

Zdroje: realsimple.com, Freepik.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *