Pořád hladový? 7 možných příčin neukojitelné chuti k jídlu

Pravidelná a vydatná jídla by vás měla dostatečně zasytit, ale co když máte neustále pocit hladu? Co když se nikdy nebudete cítit spokojeni, bez ohledu na to, kolik toho sníte?
Hlad je komplikovaný a má mnoho různých spouštěčů.
Jeden je hormonální, takže lidské hormony – zejména ghrelin, střevní hormon zodpovědný za náš apetit – mohou mít stimulační účinek na pocit hladu a chuti k jídlu. Další signály jsou spíše psychologické a ty jsou právě velmi často spouštěčem.
Zde je sedm důvodů, proč můžete mít neustále hlad:
 

1. Nedostatek bílkovin

Bílkoviny jsou důležitou makroživinou. Když budete jíst více bílkovin, budete po jídle sytí oproti sacharidům a tukům. Také vás zasytí mezi jídly, takže je méně pravděpodobné, že budete mít potřebu svačit. 

2. Nedostatek spánku

Spánek je důležitý, pokud jde o hormony chuti k jídlu, pomáhá regulovat ghrelin. Jeho nedostatek často vede k vyšším hladinám ghrelinu, což má za následek větší chutě. Nedostatek spánku snižuje hormon leptin a způsobuje, že po normálním jídle budete méně sytí. Chcete-li udržet tyto hormony pod kontrolou, zaměřte se na šest až devět hodin spánku za noc.
 

3. Hypertyreóza

Hypertyreóza je stav, kdy je vaše štítná žláza nadměrně aktivní. To může způsobit, že se váš metabolismus „ nastartuje “, což znamená, že budete hladovější než obvykle. Kromě toho, že jsou lidé hladoví, mohou být nervózní, roztřesení.

4. Jíte příliš rychle

Je to poměrně častá příčina v dnešním „uspěchaném světě“. Odběhnout na oběd, rychle to do sebe naházet a zase zpět do práce.
Pomalejší konzumace vám může pomoci jíst méně a cítit se sytější. To dává vašemu tělu a mozku více času na uvolnění hormonu ghrelinu, který pošle vašemu tělu signály plnosti.

5. Kalorické nápoje

Tekutá a pevná strava se v těle tráví odlišně. Potraviny, jako jsou smoothies, mléčné koktejly a limonády, procházejí vaším tělem rychleji než pevné jídlo, takže budete hladovější. Abyste předešli neustálému hladu, zkuste vyměnit své tekuté kalorie za nějaké plnohodnotné potraviny.

6. Cukrovka

Lidé s diabetem 1. typu ztrácejí schopnost vytvářet inzulín a jejich tělo není schopno zpracovávat cukr.
Hlad může být také příznakem diabetu 2. typu , kdy je tělo odolné vůči inzulínu.

7. Nedostatek vlákniny

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny ( celozrnné pečivo, luštěniny, ořechy..) mají vysoký objem a mohou aktivovat „ strečové“ receptory. Tyto receptory vysílají signály do mozku, které vám říkají, že jste sytí. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny se také déle tráví ve srovnání s potravinami s nízkým obsahem vlákniny.
Zdroje: womenworking.com, dahlc.mayoclinic.org, freepik.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.